感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

蒂尔堡巴士站

感谢来自cepezed的分享 | Thanks for share from cepezed.

荷兰 蒂尔堡 | Tilburg,Netherlands

©cepezed | Lucas van der Wee
©cepezed | Lucas van der Wee

最近,蒂尔堡的新汽车站投入使用。就像火车站的改造和铁路区内新的自行车停车场一样,公交车站也是由cepezed architects设计的。新的公共交通设施可以自行产生能源,其设计完全集成。

Recently, the new bus station in Tilburg was taken into use. Just like the renovation of the train station and the new bicycle parkings in the railway zone, the bus station was designed by cepezed architects. The new public transport facility generates its own energy and its design is thoroughly integrated.

©cepezed | Lucas van der Wee
©cepezed | Lucas van der Wee

新的公交车站是提尔堡公共交通枢纽大规模重建计划的一部分。它是完全为旅客的舒适和一个清晰和愉快的交通流量。该设施位于火车站的西侧,大致位于前公交车站的位置,但前Tilburion公寓楼的位置包括在远西侧。

The new bus station is a part of the large-scale revitalization of the Tilburg public transport hub. It is fully tailored to the comfort of the travellers and to a clear and pleasant traffic flow. The facility is situated on the west side of the train station, roughly at the place that also occupied the former bus station, but with the location of the former Tilburion apartment block included on the far west side.

简约的电路 Minimalistic circuit

基本设置由一系列非常薄的柱子组成,柱子上有一个均匀的极简主义遮阳篷结构。建筑形成一个三角形的电路,长度超过160米,在中心有一个开放的空间。所述母线位置围绕外侧布置;6个办理登机手续,1个办理退机手续。雨篷循环的总宽度为14 – 30米,在其轮廓上有两个偏移量。这些建筑主要是功能性的,与城市环境相协调,但在视觉上,它们也与火车站宏伟的屋顶结构产生了优雅的共鸣。这也是一个铰接结构,而且似乎漂浮,就像汽车站的遮阳篷。setoffs将整个结构分为三个部分。在每一段的中心,都有一个绿色的种植园,周围环绕着一个供游客坐着的边缘。在赛道的宽端,中心还包含一个亭子。这里为公交司机提供了员工餐厅、公共交通服务点和商业空间,这些都需要找到自己的功能。一个高架平台与这个商业空间毗邻。

The basic setup consists of a series of very thin columns with an evenly minimalistic awning structure on top of them. The construction forms a triangular circuit with a length of over 160 meters and an open space in the centre. The bus positions are arranged around the outer side; six for boarding and one for deboarding. The awning circulation runs from 14 to 30 meters width in total and has two offsets in its contour. These are primarily functional and align with the urban context, but visually, they also resonate elegantly with the monumental roof structure of the train station. This also has an articulated structure and moreover seems to float, just like the bus station awning. The setoffs divide the overall structure into three segments. In the centre of every segment, there is green plantation surrounded by a sitting edge for the travellers. On the wide end of the circuit, the centre additionally contains a pavilion. This houses a staff canteen for the bus drivers, a public transport service point and a commercial space that has to find its function yet. An elevated terrace adjoins this commercial space.

©cepezed | Lucas van der Wee
©cepezed | Lucas van der Wee

带有pv和etfe的雨篷 Awning with pv and etfe

四周宽敞的遮阳篷完全覆盖了公交站台和部分公交车。因此,旅行者总是可以在船上和船上避雨。该结构由一个钢框架覆盖etfe -箔。照明装置安装在这片箔纸的上方。白天,遮阳篷过滤阳光,而在黑暗的时候,它成为一个大而宽敞的照明元素,强烈增加了游客的安全感。250平方米的太阳能电池板位于天篷顶部。在强烈的日光下,这些影子投射在ETFE上,使旅行者意识到他们的存在。这些太阳能板为巴士站的所有功能提供足够的能源,包括遮阳篷的照明、数码资讯标志、员工餐厅和公共交通服务站。商业空间有自己的能量电路和能量表。

The spacious awning all around fully covers the bus platforms and additionally part of the buses. Thus, travellers can always board and deboard sheltered and protected from the rain. The structure consists of a steel framework covered with ETFE-foil. The lighting is fitted above this foil. During the day, the awning filters the sunlight, while during the dark hours, it becomes one large and spacious lighting element that strongly adds to the travellers’ feeling of safety. 250 m2 of solar panels lie atop of the awning. In strong daylight, these cast a shadow pattern on the ETFE that makes the travellers aware of their presence. The panels supply sufficient energy for all functionalities of the bus station, including the lighting of the awning, the digital information signs, the staff canteen and the public transport service point. The commercial space has its own energy circuit and energy meter.

architectenbureau cepezed
©architectenbureau cepezed
©cepezed | Lucas van der Wee

整体物化和细节化 Integral materialization and detailing

基于对美学、舒适性、功能性和材料使用的考虑,设计师将大量的注意力放在尽可能基本的设置、物化和细节上。Cepezed为公交车站构思了一个清晰而纯粹的系统,并精心设计。例如,由钢板和带钢组成的薄柱还包括排水和电力电缆。的“求救信号”-button和对讲机也集成到其中一个列中。作为中心承重稳定梁的折叠钢板也有排水沟的功能。与亭子相连的露台的光线被整合到跨越遮阳篷结构的梁中。黑色着色混凝土的坐垫边缘包含许多采用带集成加热的带钢结构的座椅。承重沟槽内的排水孔也用于固定拉伸的etfe -箔,数字信息显示器则是无形地固定。亭子在雨篷的整体稳定性中起着作用。此外,每隔14米,运动传感器就会被集成到天篷的钢质边缘。这些反应的存在,巴士和人,使照明充足,在任何情况下,而能源的使用是保持在最低限度。

The spacious awning all around fully covers the bus platforms and additionally part of the buses. Thus, travellers can always board and deboard sheltered and protected from the rain. The structure consists of a steel framework covered with ETFE-foil. The lighting is fitted above this foil. During the day, the awning filters the sunlight, while during the dark hours, it becomes one large and spacious lighting element that strongly adds to the travellers’ feeling of safety. 250 m2 of solar panels lie atop of the awning. In strong daylight, these cast a shadow pattern on the ETFE that makes the travellers aware of their presence. The panels supply sufficient energy for all functionalities of the bus station, including the lighting of the awning, the digital information signs, the staff canteen and the public transport service point. The commercial space has its own energy circuit and energy meter.

©cepezed | Lucas van der Wee

包容性,低维护和未来的证明 Inclusive, low maintenance and future proof

公交车站的设计也很包容。例如,轮椅可以通过坡道到达高架平台,平台和平台之间的扶手上有盲文标记。雨篷的ETFE铝箔是自洁的,几乎不需要任何维护。对于太阳能电池板和电气设备的服务,遮阳篷的循环很容易通过展馆和可行走的电缆沟进入。整体设计没有装饰,边角最少,减少了清洁成本。此外,对于未来,公交车站已经为安置额外的电力设备做好了准备,这些设备可以快速为电动巴士充电。

The bus station was also designed for inclusiveness. For example, the elevated terrace can be reached by wheel chairs through a ramp and the handrails between the terrace and the platforms have been provided with braille signing. The ETFE foil of the awning is self-cleaning and hardly needs any maintenance. For service on the solar panels and electrical equipment, the awning circulation is easily accessible via the pavilion and a walkable cable gutter. The overall unornamented design with a minimum of edges and corners reduces the costs for cleaning. Additionally, for the future, the bus station is already prepared for the placement of extra electrical equipment that can quickly charge electrical busses.

©cepezed | Lucas van der Wee
©architectenbureau cepezed
©architectenbureau cepezed

项目信息

项目名称: bus station Tilburg

项目地点: Spoorlaan, Tilburg

项目客户: City council Tilburg

建筑设计: architectenbureau cepezed, Delft

结构工程: IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam

机电工程: Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven

消防安全顾问: Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven

景观规划: Atelier Quadrat, Rotterdam

灯光设计: Atelier LEK, Rotterdam

总承包: BAM Infra bv, Gouda

钢结构: Buiting Staalbouw, Almelo

安装工程: Hoppenbouwers Techniek, Udenhout

屋顶: Buitink – Technology, Duiven

设计阶段: October 2016 – September 2017

建造阶段: March 2018 – March 2019

项目面积 | gfa building: 160 m en 30 m (at widest point) | 108m² bvo

可持续发展: 250 m² of solar panels on the roof; yield = NOM (zero use on the electric bill)

项目摄影: cepezed | Lucas van der Wee

Project data

Project: bus station Tilburg

Address project: Spoorlaan, Tilburg

Client: City council Tilburg

Architect: architectenbureau cepezed, Delft

Structural engineering: IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam

Consultant mechanical & electrical engineering: Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven

Consultant building physics, fire safety and Sustainability: Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven

Landscape architect/urban planner: Atelier Quadrat, Rotterdam

Lighting: Atelier LEK, Rotterdam

Main contractor: BAM Infra bv, Gouda

Contractor steel construction: Buiting Staalbouw, Almelo

Contractor installations: Hoppenbouwers Techniek, Udenhout

Etfe roof: Buitink – Technology, Duiven

Design phase: October 2016 – September 2017

Construction phase: March 2018 – March 2019

Length and width | gfa building: 160 m en 30 m (at widest point) | 108m² bvo

Sustainability: 250 m² of solar panels on the roof; yield = NOM (zero use on the electric bill)

Photography: cepezed | Lucas van der Wee

LEAVE A RESPONSE