感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

KOOLKIEL综合体-概念

感谢MVRDV的分享 | Thanks of share form MVRDV.

德国基尔 | Kiel, Germany

街景概念图 ©MVRDV
街景概念图 ©MVRDV

MVRDV已被选为65,000平方米混合用途综合建筑KOOLKIEL的设计者,该综合建筑将重建位于德国基尔的后工业用地。该提案包括酒店,办公室,住宅,商业空间和活动空间,利用灵活的设计系统,而不是固定和不可更改的计划,使设计能够轻松适应社区的需求和愿望随着设计的发展。

MVRDV has been selected as the designer of a 65,000-square-metre mixed-use complex that will redevelop a post-industrial site in Kiel, Germany. The proposal, which includes a hotel, offices, residences, commercial space, and an event space, makes use of a flexible design system, rather than a fixed and unchangeable plan, allowing the design to adapt easily to the needs and desires of the community as the design development progresses.

概念 | Concept

概念-建筑模块 ©MVRDV
概念-建筑模块 ©MVRDV
 概念-仓库部分(W8 Medienzentrum)重建 ©MVRDV
概念-仓库部分(W8 Medienzentrum)重建 ©MVRDV
概念-仓库部分(W8 Medienzentrum)重建 ©MVRDV
概念-仓库部分(W8 Medienzentrum)重建 ©MVRDV
概念-仓库部分(W8 Medienzentrum)重建 ©MVRDV
概念-仓库部分(W8 Medienzentrum)重建 ©MVRDV
项目建筑偏移 ©MVRDV
概念-建筑立方偏移 ©MVRDV
概念-屋顶花园 ©MVRDV
概念-屋顶花园 ©MVRDV
概念-酒店 ©MVRDV
概念-酒店 ©MVRDV
活动空间 ©MVRDV
活动空间 ©MVRDV
可持续性概念 ©MVRDV
可持续性概念 ©MVRDV
立面填充设计 ©MVRDV
立面填充设计 ©MVRDV
概念-内部视角 ©MVRDV
概念-内部视角 ©MVRDV
概念-内部视角 ©MVRDV
大厦的外立面Werner comics漫画图案 ©MVRDV
大厦的外立面Werner comics漫画图案 ©MVRDV

该项目被称为“KoolKiel”,位于Kiel峡湾最南端附近的一个以前的工业区。现为一幢大型单层建筑物,原本用作存放船舶链条;然而,近年来,这个地方因为与德国著名的沃纳漫画(Werner comics)产生联系而变得更加引人注目。沃纳漫画是上世纪80年代初在这栋楼里印刷的。这栋建筑现在被称为W8 Medienzentrum,是多家主要(但不完全)从事媒体和创意产业的公司的总部。这些租户为该区域赋予了独特而富有魅力的身份,这强烈影响了MVRDV随后的设计。

该提案要求将W8 Medienzentrum的现有结构保留为商业单位,并将其与公寓一同打造。除此之外,还建议建造一座新建筑,其中有一个带有办公室和商店的锯齿形底座,顶部是几个立方体的房屋,还有一个小型的办公空间。在该站点的尽头,一个拥有250个房间的酒店大楼通过公共活动空间连接到上述基座,该活动空间将用于举办社区组织的展览和活动。

Dubbed “KoolKiel”, the proposal is located in a formerly industrial area in Kiel, near the southernmost tip of the Kiel Fjord. Currently it is occupied by a large, single-storey building, which was originally used for storing chains for ships; however, in more recent times this location has become more notable for its connection to Germany’s famous Werner comics, which were printed in the building from the early 1980s. The building is now known as W8 Medienzentrum, and is home to a variety of companies working mostly (but not exclusively) in media and the creative industries. This collection of tenants has given the area a unique and charismatic identity, which strongly influenced MVRDV’s subsequent design.

The proposal calls to retain the existing structure of the W8 Medienzentrum as commercial units, topping it with apartments. Next to this, a new building is proposed with a zig-zagging plinth containing offices and shops, topped by several cubic blocks of housing, and a small tower of office spaces. At the end of the site, a 250-room hotel tower connects to the aforementioned plinth through a public event space, which will be used to host exhibitions and events organised by the community.

鸟瞰效果图 ©MVRDV
鸟瞰效果图 ©MVRDV

跳跃的外部空间是该项目的关键:建筑物之间的庭院充满各种街道设施供居民占用,而屋顶公园则绕着三立方的住宅区蜿蜒而行。该项目最引人注目的元素是外墙板,由纤维混凝土制成,坐落在窗前,展示各种图标,灵感来自当地人的创意产品。

但是,在这种安排中,设计方案包含许多社区意见的机会。通过将设计视为一个固定的概念而不是作为一个灵活的系统,最终建造的建筑可能会落在一系列选项上,从保守的一系列箱子到古怪而富有魅力的悬臂和图像系列。这个灵活的设计系统包括改变酒店大楼悬臂的大小和数量的选项(可选择没有悬臂),改变建筑物覆盖的标志面板的数量,以及改变大小,数量,以及位于现有W8大楼上方的公寓布局。

Lively exterior spaces are key to the project: a courtyard between the buildings filled with a variety of street furniture for the residents to occupy, while a rooftop park snakes its way around the three cubic blocks of housing. The project’s most eye-catching element is the façade panels, made from fibre reinforced concrete, which sit in front of the window and display a variety of icons inspired by the creative output of the locals.

However, within this arrangement, the design proposal includes many opportunities for community input. By considering the design not as a fixed concept but as a flexible system, the building as it is eventually constructed might fall anywhere on a spectrum of options, from a conservative series of boxes to a wacky yet charismatic collection of cantilevers and iconography. This flexible design system includes options to change the size and number of cantilevers on the hotel tower (with the option to have no cantilevers also available), to change how much of the building is covered by pictographic panels, and to alter the size, number, and layout of apartments placed above the existing W8 building.

街景效果图 ©MVRDV
街景效果图 ©MVRDV

MVRDV的负责人兼联合创始人雅各布·范·里杰斯(Jacob van Rijs)说:“在这样一个充满活力和创意的现有社区,社区显然应该在这一发展中拥有发言权。”“KoolKiel不仅受到了他们的启发,而且还让他们能够根据自己的意愿调整方案——我们不仅为他们提供了一个设计方案,还向他们提出了一个问题:‘你想要怎样的方案?’”

“In a location with such a dynamic and creative existing community, it’s obvious that the community should have a say in this development,” said Jacob van Rijs, principal and cofounder of MVRDV. “KoolKiel is not only inspired by them, but it also allows them to tailor the proposal to their wishes—we’re presenting them with not just a design, but also a question: ‘how ‘Kool’ do you want it?’”

正立面 ©MVRDV
正立面 ©MVRDV
正立面 ©MVRDV
正立面 ©MVRDV
区位图 ©MVRDV
区位图 ©MVRDV

Project Name: KoolKiel
Location: Kiel, Germany
Year: 2018+
Client: Kap Horn GmbH
Client Spokesperson: Ralph Müller-Beck, Staatssekretär a.D. / State Secretary (ret.)
Size & Program: ca. 65,000 sqm (Hotel, Office, Event, Restaurants, Shops, Housing, Collaborative Offices)
CREDITS
Architect: MVRDV
Principal-in-charge: Jacob van Rijs
Design Team: Philipp Kramer, Bartlomiej Markowski, Ruggero Buffo, Bartosz Karasinski, Christine Sohar, Daniel Mayer, and Eleonora Lattanzi Visualization: Antonio Luca Coco, Luca Piattelli, Masoud Khodadadi
Images: © MVRDV
Partners
Structure: Werner Sobek
Fire: Wenzel + Wenzel
Cost calculation: Wenzel + Wenzel

项目名称:KoolKiel
地点:德国基尔
年:2018 +
客户:Kap Horn GmbH
委托人发言人: Ralph Müller-Beck, Staatssekretär a.D. / State Secretary (已退休)。
项目规模:约6.5万平方米(酒店、办公室、活动、餐厅、商店、住宅、合作办公室)
设计
建筑设计:MVRDV
负责人: Jacob van Rijs
设计团队:Philipp Kramer, Bartlomiej Markowski, Ruggero Buffo, Bartosz Karasinski, Christine Sohar, Daniel Mayer,和Eleonora Lattanzi Visualization: Antonio Luca Coco, Luca Piattelli, Masoud Khodadadi
图片:©MVRDV
合作伙伴
结构:Werner Sobek
消防: Wenzel + Wenzel
成本计算:Wenzel + Wenzel

LEAVE A RESPONSE