感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

由Schmidt Hammer Lassen Architects事务所重新开发的科廷大学图书馆将使其绿色校园中心的标志性建筑现代化

来自SHL的讯息 | Info from SHL

澳大利亚 佩思 | PERTH, AUSTRALIA

西澳大利亚最大的大学将把其六层楼高的图书馆改造成一座更加开放、光线充足的建筑,以满足社区当前和未来的需求。

Western Australia’s largest university will see its six-storey library transformed into a more open, light-filled building designed to respond to the current and future needs of the community

在过去的47年里,澳大利亚珀斯科廷大学的TL Robertson图书馆一直是一个标志性的野兽派建筑,每年接待200万名学生、教师和珀斯社区的游客。丹麦建筑事务所Schmidt Hammer Lassen Architects和澳大利亚的Hames Sharley正在领导图书馆的重建工作,这将使建筑现代化,使其不仅仅是一个图书仓库。

这座建于1972年的图书馆最初设计时几乎没有自然光,以保护馆藏的数千本书和其他实物资料。Schmidt Hammer Lassen的目标是创建一个“活的图书馆”,为整个建筑场地的视觉和物理连接开辟新的通道,同时将自然光带入空间。新的开放、光线充足的方案将支持知识共享和连接,确保图书馆满足未来用户的需求。

Schmidt Hammer Lassen的创始合伙人Morten Schmidt说:“在设计TL Robertson库时,我们遵循了三个核心原则:开放性、可访问性和幸福感。”“重新开发利用大胆的当代建筑干预来补充建筑的原始特征,强调温暖、自然的材料,并将当前的结构与开放的明度进行对比。”

科廷大学副校长黛博拉·特里教授说:“这个项目将支持TL Robertson图书馆作为科廷珀斯校区的一个重要会议场所和活动中心,并将其转变为一个为学生、员工和更广泛的社区提供数字创新和社会协作的场所。”

PERTH, AUSTRALIA—5 March 2019—For the past 47 years, the TL Robertson Library at Curtin University in Perth, Australia has stood as an iconic brutalist structure that welcomes two million visits annually by students, faculty and the greater Perth community. Danish architectural firm Schmidt Hammer Lassen Architects, together with Australia-based Hames Sharley, is leading the redevelopment of the library that will modernise the building, making it more than just a storehouse of books.

The library, built in 1972, was originally designed with little natural daylight in order to protect the thousands of books and other physical materials in its collection. Schmidt Hammer Lassen aims to create a “living library” by opening up new pathways for visual and physical connectivity throughout the building site, while bringing natural light into the space. The new open, light-filled scheme will support knowledge sharing and connection, and ensure the library meets the needs of future users.

“We were driven by three core principles when designing TL Robertson Library: openness, access and well-being,” said Morten Schmidt, Founding Partner of Schmidt Hammer Lassen. “The redevelopment complements the building’s original features with bold, contemporary architectural interventions that focus on warm, natural materiality, and contrast the current structure with open lightness.”

“This project will support the TL Robertson Library’s role as a key meeting place and activity centre on Curtin’s Perth Campus and its transformation into a place for digital innovation and social collaboration for students, staff, and the wider community,” said Professor Deborah Terry, Vice-Chancellor at Curtin University.

人与空间的有机链接 | Connecting people and spaces organically

公园、绿地和绿树成荫的人行道是科廷大学校园的特色。TL Robertson图书馆位于校园的中心,使其成为学生和教师的自然焦点和历史地标。建筑设计引入景观,使用木材和其他自然材料。垂直的线条和细长的窗户提供了邻近公园高大树木的视野。轻质材料的干净调色板支持大胆的建筑表达,将为现有的混凝土和砖结构增加一个轻,脆的对比。

Parks, green spaces, and tree-lined walkways characterise the scenic Curtin University campus. The TL Robertson Library is centrally located on the campus, making it a natural focal point and a historic landmark for students and faculty. The architectural design invites the landscape in, with the use of timber and other natural materials. Vertical lines and elongated windows provide views to the tall trees in the adjacent park. A clean palette of lightweight materials supporting a bold architectural expression will add a light, crisp contrast to the existing concrete and brick structure.

外部空间的重新开发将更好地连接公共领域的入口。亨德森庭院(Henderson Court)是建筑南侧的一个绿色空间,它将拆除物理屏障,并逐步对景观进行分级,以便与南侧入口建立更直接的联系。在图书馆内部,一个新的中庭将在第二层和第三层之间创建一个强大的连接,两者都延伸到景观。一个makerspace,一个活动地点,和新的灵活的教学空间将与一个内置座位的大楼梯相邻。

The redevelopment of exterior spaces will better connect the entrances to the public realm. Henderson Court, a green space on the south side of the building, will see physical barriers removed and a gradual grading of the landscape in order to create a more direct link to the south entrance. Inside the library, a new atrium will create a strong connection between the second and third levels, both of which reach out to the landscape. A makerspace, an event location, and new flexible teaching spaces will flank a grand staircase with built-in seating.

施密特说:“这种转变将在视觉上和物理上把图书馆与校园和新发展的中心联系起来,进一步强调图书馆在高等教育中的重要性——不仅是作为学术机构,而且是所有人的文化交汇点。”

“The transformation will visually and physically connect the library to the heart of the campus and the new developments, further underlining the importance of libraries in higher education – not only as institutions for academic endeavor, but also as cultural meeting points for all,” said Schmidt.

施密特•哈默•拉森(Schmidt Hammer Lassen)在澳大利亚的第二个图书馆项目TL Robertson图书馆,将于2022年庆祝建成50周年,该项目计划在2022年完工。澳大利亚历史最悠久、规模最大的图书馆——墨尔本维多利亚州立图书馆(State library Victoria)将于2020年完工。

The TL Robertson Library, Schmidt Hammer Lassen’s second library project in Australia, will celebrate its 50th anniversary in 2022, the year the project is scheduled to complete. The redevelopment of Australia’s oldest and largest library, State Library Victoria in Melbourne, will complete in 2020.

信息

项目客户

Curtin University

主要设计事务所

Schmidt Hammer Lassen Architects

主设计师

Hames Sharley

建筑面积

19,280 m2

完成时间

2018年公开报价流程

项目进度

预计2020年完成

效果图

Schmidt Hammer Lassen Architects

FACTS

Client

Curtin University

Lead Design Architect

Schmidt Hammer Lassen Architects

Architect of Record

Hames Sharley

Building Area

19,280 m2

Competition

Open RFP process, 2018

Status

Expected completion 2020

Visuals

Schmidt Hammer Lassen Architects

LEAVE A RESPONSE