感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

Light Arrival阳光房

感谢来自 Flynn Architecture&Design 的分享 | Thanks for share from Flynn Architecture&Design.

美国 水晶湖市 | Crystal Lake, United States

©Matt Flynn

由于芝加哥潮湿的夏季和寒冷的冬季限制了他们使用现有的封闭式门廊,客户要求一个封闭的阳光房,令人振奋,充满阳光,一年四季都可以享受。建筑师马特·弗林(Matt Flynn)想要一种流动的存在来软化矩形空间。其结果是:一个曲线状、半透明、背光的全房间吊顶,沐浴在放松的漫射光线中。

Having grown tired of Chicago’s humid summers and cold winters limiting their use of an existing screened porch, the clients requested an enclosed sunroom, uplifting and full of light, to be enjoyed year round. The architect, Matt Flynn, wanted a fluid presence to soften the rectangular space. The result: a curvilinear, translucent, backlit, full-room suspended ceiling that bathes the sunroom in relaxing, diffuse light.

设计 | Design

最初的意图是用柔性干墙建造天花板。但是,当讨论房间的照明时——典型的解决方案是嵌入式天花板固定装置或凹形照明——设计理念发生了急剧的转变。通过半透明的丙烯酸材料建造项目,并将灯具隐藏在上面,整个天花板成为空间中唯一的照明元素。选用天鹅绒般光滑的亚克力来消除镜面反射。由于其巨大的材料存在,表面开始在墙上流动,进一步融入建筑。

The initial intention was to build the ceiling in flexible drywall. But when lighting for the room was discussed – with the typical solutions being recessed ceiling fixtures or cove lighting – the design concept took a sharp bend. By constructing the project in translucent acrylic and hiding the light fixtures above it, the entire ceiling became the sole lighting element in the space. A velvety, matte-finished acrylic was chosen to eliminate mirrored reflections. With its large material presence, the surface began to flow over and down walls to further engage the architecture.

对象的环境 | Environment Over Object

令人惊讶的是,雕塑的形式由于其巨大的尺寸和起伏的几何形状避免了成为一个残酷的焦点。通过延伸到阳光房的边界,天花板超越了视野,成为一个环境,而不是一个物体。曲面相互交叉和融合,创造了一个非层次和不对称但平衡的组成。由于缺乏单一的焦点,客户可以在下面放松,而不会分心于头顶的流体存在。夜间融解了雕塑的物理特征,天花板的形式去物质化为光。

The sculptural form, surprisingly, avoids becoming a brutal focal point by its sheer size and undulating geometry. By extending to and beyond the sunroom’s boundaries, the ceiling passes beyond the field of vision from any single vantage point, turning into an environment rather than an object. The curved surfaces cross and blend each other to create a non-hierarchical and asymmetrical yet balanced composition. The lack of a singular focus allows the clients to relax below without distraction from the fluid presence overhead. Nighttime dissolves the physical character of the sculpture as the ceiling’s form dematerializes into light.

©Matt Flynn
©Matt Flynn
©Matt Flynn

创建均匀照明 | Creating Uniform Illumination

在某些地方,雕塑般的天花板离屋顶下方只有8英寸,周边的照明或分散的点灯装置会造成热点和昏暗区域。因此,需要一个大的、均匀的照明阵列来避免衰减。选用低压LED带,其使用寿命长,二极管间距大,能以较低的成本覆盖大面积。色温在3100K和4000K之间交替,以混合更丰富的光谱,创造更干净,更白的光。电线把房间分成两半,然后再把发光二极管按颜色分开,然后再把它们连接成四个调光器。虽然该项目不受能源法规的限制,但在为客户提供明亮、凉爽的夏夜或舒适、温暖的冬夜控制的同时,最小的电力可以实现舒适的照明。

With the sculptural ceiling only eight inches away from the underside of the roof in certain locations, perimeter lighting or scattered point fixtures would have caused hotspots and dim areas. Accordingly, a large, uniform lighting array was needed to avoid falloff. Low-voltage LED tape strips were chosen for their long life span, diode spacing and capacity to cover vast areas inexpensively. Colour temperatures alternate between 3100K and 4000K in order to blend a fuller light spectrum and create cleaner, whiter light. Electrical wiring halves the room and then divides the LEDs again by colour before tying into four dimmers. Although the project was exempt from energy codes, minimal power achieves comfortable illumination while providing the clients with controls for bright, cool summer evenings or cozy, warm winter nights.

©Matt Flynn
©Matt Flynn
©Matt Flynn

通过散射光来避免阴影 | Avoiding Shadows By Scattering Light

半透明的亚克力背面的阴影可以从下面看到。代替使用厚,不透明的模板来支持丙烯酸,一个标签和槽l板系统被设计出来。每个部件由两根细吊线悬挂,并与下面的部件联锁。即便如此,如果led被安装到屋顶并向下引导,悬索也会在半透明的丙烯酸上投下数千个阴影。相反,led向上瞄准,漂浮在透明亚克力板上的屋顶和雕塑天花板之间。这有效地将屋顶的底部转化为一个巨大的灯箱,将直接的光线从平坦的白色涂料上驱散。投射的阴影被消除和漫射,间接的照明被辐射到下面的房间。

Shadows on the backside of the translucent acrylic would have been visible from below. Instead of using thick, opaque formwork to support the acrylic, a tab-and-slot L-panel system was devised. Each piece hangs by two thin suspension wires and interlocks with the piece below it. Even still, if the LEDs had been mounted to the roof and directed downwards, the suspension wires would have cast thousands of shadows onto the translucent acrylic. Instead, the LEDs aim upwards, floating between the roof and the sculptural ceiling on clear acrylic sheets. This effectively converts the roof’s underside into a massive lightbox that disperses direct rays off its flat white paint. Cast shadows are eliminated and diffuse, indirect illumination is radiated to the room below.

©Matt Flynn
©Matt Flynn
©Matt Flynn
©Matt Flynn

制造工作 | Fabrication Efforts

一旦阳光房的外壳被建造好,建筑师就在全国范围内搬迁到项目现场。弗林和客户一起制作并安装了整个天花板雕塑。预钻孔胶合板被涂上油漆,并填充了1200多个眼螺栓。然后胶合板被固定在屋顶椽的底部,并连接上5000英尺长的悬索。128块透明亚克力板悬挂在下方,支撑着超过29000个led灯,由7000英尺长的电线连接。使用定制的弯曲台,397个独特形状的,cnc切割,半透明的零件在单独的角度热成型。这些挂在1/32″的公差内完成天花板。

Once the sunroom’s shell was constructed, the architect relocated across country to the project site. Working together, Flynn and the client fabricated and installed the entire ceiling sculpture. Pre-drilled plywood panels were painted and filled with over 1,200 eye bolts. The plywood was then fastened to the underside of the roof rafters and 5,000 feet of suspension wire was attached. 128 clear acrylic panels hang below and support over 29,000 LEDs connected by 7,000 feet of electrical wire. Using custom bending tables, 397 uniquely shaped, CNC-cut, translucent pieces were thermoformed on individual angles. These were hung within a 1/32″ tolerance to complete the ceiling.

©Matt Flynn
©Matt Flynn
©Matt Flynn

项目进度:完成, 2016

项目地点: 美国 水晶湖市

建筑设计:Flynn A&D

项目客户:私人客户

天花板安装:Flynn A&D and client

施工单位:J.E.B. Construction

Date:
Built, 2016

Location:
Crystal Lake, IL, USA

Architect:
Flynn A&D

Client:
Private client

Ceiling installation:
Flynn A&D and client

Building Contractor:
J.E.B. Construction

LEAVE A RESPONSE