感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

Mantab Workpleace

感谢S / LAB10的分享 | Thanks for share of S / LAB10

马来西亚 吉隆坡 | Kuala Lumpur, Malaysia

金色铜合金楼梯和拱形半透明彩色屏幕可通向会议/餐饮区 ©Heartpatrick
金色铜合金楼梯和拱形半透明彩色屏幕可通向会议/餐饮区 ©Heartpatrick

Mantab Workplace是S/LAB10的最新成果之一。该团队对现有空间进行了全面的内部改造,在设计最终方案时,团队被要求为马来西亚吉隆坡当地的一家房地产开发公司重新检查东南亚气候和当地的办公室/工作区类型。该公司不仅需要为其不断壮大的团队提供一个工作空间,还需要一系列接待和招待客户的空间。因此,现有的单层、多层的旧住宅被改造成一个闪亮的企业中心,为一个私人实体无缝地融合了商务和休闲。

Mantab Workplace is one of S/LAB10’s latest endeavours. Comprising a complete internal overhaul of an existing bungalow—the team was required to re-examine the office/workspace typology in a Southeast Asian climate and locality for a local property development company in Kuala Lumpur Malaysia in producing the final design scheme. The firm required not just a workspace for its growing team, but also a series of spaces for hosting and entertaining their clients. As such, the existing single unit, multi-storey former residence was transformed into a gleaming corporate hub for a private entity that seamlessly integrates business and leisure.

入口和接待区的拱门玻璃屏风 ©Heartpatrick
入口和接待区的拱门玻璃屏风 ©Heartpatrick
会议/餐饮舱周围是沉重的翠绿色的隐私窗帘。在不使用时保持开放,窗帘提供了一个灵活的空间使用,打开了水平面的中心,而不是分割它。
会议/餐饮舱周围是沉重的翠绿色的隐私窗帘。在不使用时保持开放,窗帘提供了一个灵活的空间使用,打开了水平面的中心,而不是分割它。

在建筑内创建一系列空间,以适应从商业到社交的各种用途。因此,S/LAB10的任务是修订和挑战办公室类型学的规范。新项目将包括该公司三位董事的办公室、一个陈列馆和众多招待客户的休闲空间。为了满足客户的需求,团队不仅重新设计了上述内容,还设计出了一个视觉冲击力强、功能实用的综合设计方案。该项目继承了住宅的基本结构(这在处理场地的自然陡坡方面被证明是有利的)。在适当的位置,是一个灵活的发挥悬臂体量,对比表面,材料和纹理,以及考虑使用和设计的错综复杂的细节贯穿始终。建筑现有的结构框架通过表面和体量元素的大胆发挥得到了巩固,最终形成了一种强烈的、感性的空间体验和贯穿始终的语言。随后,一个自信、大胆的建筑形象和视觉标识为客户谨慎地设置在现有建筑的类型中。

The design brief was unusual: to create a series of spaces within the building to suit a variety of purposes that ranged from business to social. Thus, S/LAB10 was tasked to revise and challenge the norms of an office typology. The new programme was to include offices for the company’s three directors as well a display gallery and numerous leisure spaces for hosting clients. The team sought to fulfil the client’s requirements by delivering a design that not only re-worked the aforementioned, but also resulted in a comprehensive design scheme that was both visually striking and practical in its function. The project inherits the house’s basic structure (which proved advantageous in dealing with the site’s naturally steep incline). In place, is a dexterous play of cantilevering volumes, contrasting surfaces, materials and texture, as well as the considered use and design of intricate details throughout. The consolidation of the building’s existing structural framework with a bold play of surface and volumetric elements culminates in a strong, sensual spatial experience and language throughout. And subsequently, a confident, bold architectural presence and visual identity for the client prudently set within the existing building’s typology.

一进门就到了一楼。休息室座位超过竹花园为背景。右侧为金铜合金楼梯,通往工作空间。 ©Heartpatrick
一进门就到了一楼。休息室座位超过竹花园为背景。右侧为金铜合金楼梯,通往工作空间。 ©Heartpatrick
 镜子的褶皱将休息区与接待区分开,可以看到竹花园。©Heartpatrick
镜子的褶皱将休息区与接待区分开,可以看到竹花园。©Heartpatrick
私人房间2社交区,定制家具。左边的竹园让自然光充满整个房间。©Heartpatrick
私人房间B社交区,定制家具。左边的竹园让自然光充满整个房间。©Heartpatrick
会议/餐饮舱与隐私窗帘拉开。定制10mm厚的金铜合金台面主导空间。©Heartpatrick
会议/餐饮舱与隐私窗帘拉开。定制10mm厚的金铜合金台面主导空间。©Heartpatrick

在满足客户独特的混合需求的过程中,S/LAB10团队认识到该需求的关键挑战:提供一个本质上简单,但适当满足需求的空间方案。对比是设计师在设计中采用的关键策略。强烈的主题是大胆而有条理的对比,或者如设计师所言:“故意不匹配”,贯穿始终,表现在设计对空间的体量处理,以及颜色、纹理、材料的对比,尤其是其互补的定制细节。空间的划分是经过仔细考虑的,设计策略和元素也是如此。其中一个例子就是位于第一层白色环氧地板中央的会议室。房间四周是厚重但郁郁葱葱的翠绿色私密窗帘。在不使用时保持开放,窗帘提供了一个灵活的空间使用,打开了水平面的中心,而不是进一步分割它。在它的边界是一对细长的框架,拱形半透明屏幕,进一步帮助框架的开放空间。独特的设计和详细的计划,这些不同软霓虹色彩的半透明的面板是包裹在一层薄薄的黑色钢架,双功能展示货架,并添加一些可视化的趣味和深度的空间当从不同方向观察得出不同的结果,有时叠加多层颜色和轮廓的半透明的前景颜色与周围的背景材料和完成合并。

In fulfilling the client’s unique hybrid brief, the team at S/LAB10 recognised the brief’s key challenge: delivering a spatial scheme that was simple in nature, but suitably addressed the brief’s complex demands. Contrasts was a key design strategy employed by the designers in approaching this brief. A strong theme of bold yet methodical contrasts, or as the designers put it: “intentional mismatches”, is evident throughout, as articulated in the design’s volumetric handling of spaces as well as the contrasting play of colours, textures, materials and, in particular, its complementary custom detailing. The division of spaces are carefully considered, as were the design strategies and elements involved in this. One such example is the centrally positioned conference room on the white epoxy-floored first level. The room is surrounded by heavy but lush emerald-green privacy drapes. Left open when not in use, the curtains provide a flexible use of space that opens up the heart of the level rather than further segmenting it. On its borders are a pair of slender-framed, arched translucent screens that further aid in framing the open space. Uniquely designed and detailed for the scheme, these translucent panels of varying soft neon hues are encased in a thin black steel frame that double up as feature display shelves and add visual interest and depth to the space when viewed from different orientation derive different outcome, at times stacking of multi-layer colours or silhouette of translucent colour foreground merged with the background surrounding materials and finishes.

金铜楼梯与木材包裹的曲线彩色墙壁并置。©Heartpatrick
金铜楼梯与木材包裹的曲线彩色墙壁并置。©Heartpatrick
金色铜合金包裹的楼梯经过抛光、哑光和穿孔处理,与黑色环氧树脂踏板形成对比,戏剧化地展现了通往二楼的运动。©Heartpatrick
金色铜合金包裹的楼梯经过抛光、哑光和穿孔处理,与黑色环氧树脂踏板形成对比,戏剧化地展现了通往二楼的运动。©Heartpatrick
二楼进入工作区。一个弯曲的架子作为工作人员实际使用的功能。©Heartpatrick
二楼进入工作区。一个弯曲的架子作为工作人员实际使用的功能。©Heartpatrick
二楼办公区。定制的工作桌在钢铁,木材,石头和固体表面与木材覆盖董事室的背景。©Heartpatrick
二楼办公区。定制的工作桌在钢铁,木材,石头和固体表面与木材覆盖董事室的背景。©Heartpatrick
定制的盥洗室的镜子金铜合金和黑色合金©Heartpatrick
定制的盥洗室的镜子金铜合金和黑色合金 ©Heartpatrick

在另一个例子中,建筑的顶部两层明显采用了可操作的明亮的金铜合金窗格。一旦关闭,宽敞的金铜窗格为宽敞的休息室让路,隐藏在高高的窗帘玻璃板后面。左边是一个更小的木材包裹体块,它标志着主入口,并平衡了整个立面的组成。突出部分在尺寸上与当地的再生木材形成对比,并覆盖在其表面,产生了戏剧性的效果。“我们想要创造一个身临其境的体量,在体量中增强人们对空间的感觉和体验,突出他们进入建筑的感觉,”设计师说。在两层高的休息区上方,是玻璃包围的董事办公室。办公室和休息室沐浴在自然光线中,柔和而温暖。沿着建筑的西南边缘,设计师在一层加入了一个被称为“竹阳台”的室外绿色平台。这样,自然和户外是一个微妙的特点,补充了该计划的光滑的企业内部。通过创造性地探索各种复杂的体量和空间配置以及各自定制的细节,设计师成功地构建了一系列工作和休闲空间,包括私人空间和开放空间,轻松地从一个空间流向另一个空间。

In another instance, the top two floors of the building are prominently cast in operable bright gold-copper alloy panes. Once shut, the broad gold-copper panes make way for a spaciously appointed lounge beyond, concealed behind tall curtain glass panels. To the left of this is a slighter single timber-clad volume—this marks the main entrance and balances the entirety of the façade’s composition. Contrasting in size and clad with locally sourced recycled timber, the protrusion was designed for dramatic effect. “We wanted to create an immersive volume in which to heighten one’s sense and experience of space to highlight their entry into the building,” the designers note. Hovering over the ensconced double-height lounge space are the glass-encased directors’ offices. Generously washed with natural light, the offices and lounge are cast in a soft, warm glow. Along the south-western edge of the building here, the designers have incorporated an outdoor green terrace—dubbed the “bamboo terrace”—on the first floor. In doing so, nature and the outdoors are a subtle feature that complements the scheme’s sleek corporate interior. By creatively exploring various complex configurations of volume and space with their respective custom crafted details, the designers have successfully composed a series of work and leisure spaces, both private and open, that flow effortlessly from one to the other.

金铜合金包覆的立面处于私密的闭合状态 ©Heartpatrick
金铜合金包覆的立面处于私密的闭合状态 ©Heartpatrick
灵感来自马来西亚的店屋乡土折叠铁百叶窗,金铜合金折叠板铰链和可操作。©Heartpatrick
灵感来自马来西亚的店屋乡土折叠铁百叶窗,金铜合金折叠板铰链和可操作。©Heartpatrick
总平面图
总平面图 ©S/LAB10

Project Data

项目客户 | Mantab Group Sdn Bhd

项目地点 | Bangsar, Kuala Lumpur. Malaysia

主设计师 | Jason Sim

设计团队 | Hao Wang, Fion Hsu & Liz Siew

项目承包 | WM Furniture & Renovation Sdn Bhd

项目摄影 | Heartpatrick

Project Data

Client | Mantab Group Sdn Bhd

Location | Bangsar, Kuala Lumpur. Malaysia

Lead Architect | Jason Sim

Design Team | Hao Wang, Fion Hsu & Liz Siew

Main Contractor | WM Furniture & Renovation Sdn Bhd

Photographer | Heartpatrick

LEAVE A RESPONSE