感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

Olympe de Gouges University项目 ©Philippe Ruault

Olympe de Gouges University 宿舍楼

感谢ppa • architectures的授权 | Thanks for the authorization from ppa • architectures.

法国图卢兹 | Toulouse, France

Olympe de Gouges University全景 ©Philippe Ruault
Olympe de Gouges University全景 ©Philippe Ruault
校园内视角 ©Philippe Ruault
校园内视角 ©Philippe Ruault

该项目分为三个规模:校园、建筑、住宿。 它的目标是创造一个活跃和欢迎居住的空间,在那里每个使用者都可以利用自己的空间。

The project works at three scales: the campus, the buildings, the lodging. Its ambition is to create an active and welcoming place to live, where each resident can appropriate their own space.

公园,涉及附近,包括各种学生宿舍 ©Antoine Seguin
公园,涉及附近,包括各种学生宿舍 ©Antoine Seguin

一个开放的城市项目,一个活跃的校园。

两组建筑解放了一个公园,公园面向校园,包括各种学生住宅(总共1000个住宿点)。在山的背风处,从大的中央草地延伸出来的公共生活建筑为学生组织提供了房间。这些设施为学生的活动和社会生活提供了空间,为活跃的社区校园提供了培育条件。

An open, urban project, an active campus.

Two groups of buildings free up a park, which addresses the neighbourhood and encompasses the various student residences (1,000 lodgings in all). In the lee of the hill and extending out from the large central meadow, a communal living building houses rooms for student organizations. These facilities provide a structure for student activity and social life, nurturing conditions for an active, community campus.

校园入口 ©Philippe Ruault
校园入口 ©Philippe Ruault
校园入口 ©Antoine Seguin
校园入口 ©Antoine Seguin
Olympe de Gouges University项目 ©Philippe Ruault
Olympe de Gouges University宿舍楼项目 ©Philippe Ruault
公共生活建筑 ©Philippe Ruault
公共生活建筑 ©Philippe Ruault
 学生宿舍入口 ©Philippe Ruault
学生宿舍入口 ©Philippe Ruault

一个简约而大方的建筑。

新建筑悬挂在地面上,方便校园的公共使用。每个建筑围绕着一个中央花园,花园中有宽阔的走道(垂直延伸到校园)。它慷慨提供了进入和扩展私人空间的个人住宿。

A simple, rational and frugal architecture, generous buildings.

 The new buildings are suspended above the ground to facilitate the communal use of the campus. Each building wraps around a central garden with broad walkways (a vertical extension to the campus). Generous and welcoming, they provide access to and extend the private space of the individual lodgings.

新建筑的第一层完全开放,只有承重柱,在这样的情况下可以有效的增加校园公共空间 ©Antoine Seguin
新建筑的第一层完全开放,只有承重柱,在这样的情况下可以有效的增加校园公共空间 ©Antoine Seguin
宽阔的走道(校园的垂直延伸)。他们提供访问和扩展个人住宿的私人空间 ©Antoine Seguin
宽阔的走道(校园的垂直延伸)。他们提供访问和扩展个人住宿的私人空间 ©Antoine Seguin

该项目的受限制的建筑通过开发潜在的空间有意为个人预留空间。

这是一种古老的,像木屐一样的排列方式,回答了这些板子的抽象,它既可以作为百叶窗,也可以用来装饰墙面。它们的尺寸与整个项目节奏一致,改变了人们对规模的感知,稀释了重复堆叠615间公寓可能产生的蜂巢效应。外部皮肤总是在变化,它对周围环境的反射和居住者的习惯都有很大的反应。

The restrained architecture of the project deliberately leaves space for individual appropriation by developing potential spaces.

 To the ancient, cloister-like arrangement of the volumes, replies the abstraction of the panels, which serve both as shutters and as cladding to the facade. Their dimensions rhythm the entire project, changing the perception of scale and diluting the beehive effect that might otherwise arise in the repetitive stacking of 615 lodgings. Always changing, this outer skin reacts as much to the reflections of its surroundings, as to the habits of its occupants.

"这是一种古老的,像木屐一样的排列方式,回答了这些板子的抽象,它既可以作为百叶窗,也可以用来装饰墙面"学生宿舍 ©Philippe Ruault
“这是一种古老的,像木屐一样的排列方式,回答了这些板子的抽象,它既可以作为百叶窗,也可以用来装饰墙面”学生宿舍 ©Philippe Ruault
楼梯与走道细节 ©Antoine Seguin
走道细节 ©Antoine Seguin
楼梯细节 ©Philippe Ruault
楼梯细节 ©Philippe Ruault
走道延伸了个人住所的私人空间 ©Antoine Seguin
走道延伸了个人住所的私人空间 ©Antoine Seguin

舒适灵活的住宿条件

住宿(16平方米)是一个没有被过度规定的标准空间(既不是单间,也不是微型公寓),以便居住者可以自由使用。它的装修是为了给个人的使用和生活方式进行重组,同时释放出生活空间。

A Comfortable and Flexible Lodging

The lodging (16 m2) is a standard space that has not been over prescribed (neither cell, nor miniature apartment) so as to remain freely appropriable by its occupant. It is furnished so as to enable the reorganization for individual use and lifestyles, while freeing up living space.

床作为空间的概念可以实现不同的用途,并与整体开放式方法相匹配 ©a+b
床作为空间的概念可以实现不同的用途,并与整体开放式方法相匹配 ©a+b
床作为空间的概念可以实现不同的用途,并与整体开放式方法相匹配 ©a+b
床作为空间的概念可以实现不同的用途,并与整体开放式方法相匹配 ©a+b

Ponsan字体是专为Crous Olympe de Gouges大学住宅的标牌设计的。然后提供给管理人员和学生用于校园内部交流。

The Ponsan typeface was specially designed for the signage of the Crous Olympe de Gouges university residence. It was then offered to the administrative staff and students for use in internal communication on the campus.

©ppa • architectures
©ppa • architectures

LEAVE A RESPONSE