感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

Oosterwold Co-living Complex

感谢来自 Buerau SLA 的分享 | Thanks for share from Buerau SLA

荷兰 阿尔梅勒 | Almere, Netherlands

©Filip Dujardin

在Oosterwold Almere的乡村,Frode Bolhuis梦想着另一种生活和工作的方式。他想把一公顷的马铃薯田作为自己的家,并请SLA和ZakenMaker的建筑师Peter van asche和Mathijs Cremers分别设计他梦寐以求的房子。非常有限的预算是一个主要问题。

建筑师们提出了两个先决条件,让这个项目成为可能:他们建议找志同道合的人加入这个项目,因为同时建造几栋房子要便宜得多。幸运的是,弗罗得找到了八个和他一样梦想的朋友。

第二个前提是只设计外观,允许家庭完全自由决定内部装饰。

In the rural area of Oosterwold Almere, Frode Bolhuis dreamed of an alternative way of living and working. He wanted to make a one-hectare potato field his home and asked architects Peter van Assche and Mathijs Cremers at bureau SLA and ZakenMaker respectively to design his dream house. The very limited budget was a major issue. 

The architects came up with two preconditions to make the project possible: they suggested finding like-minded people to join the project, since it is a lot cheaper to build several houses at the same time. Luckily, Frode was able to find eight friends who shared his dream.

The second precondition was that only the exterior would be designed, allowing the families complete freedom to decide on the interior.

延地平线延伸
延地平线延伸 ©Filip Dujardin
©Filip Dujardin

其结果是一件令人信服的建筑。这座100米长的建筑在景观上做了一个说明,同时容纳了9个完全不同的家庭。

The result is a convincing piece of architecture. The 100-meter-long building makes a statement in the landscape, and at the same time accommodates nine completely different homes.

公共门廊使与邻居的联系更容易
公共门廊使与邻居的联系更容易 ©Filip Dujardin
©Filip Dujardin
©Filip Dujardin

所有的家庭被分配到160平方米的居住空间。这使他们能够满足自己的需要,例如合并一个艺术家的工作室或一个大客厅。建筑师们决定把那座长建筑物从地上建起来,这样它就能浮在地上了。这个设计决策还有另一个优势。它允许居民选择污水系统和水管的位置。

All the families were allocated 160 square metres to be divided into living space. This allowed them to meet their own needs, by incorporating an artist’s studio, for example, or a large living room. The architects decided to raise the long building from the ground so that it seems to float above the land. This design decision also had another advantage. It allowed the residents to choose where the sewage system and water pipes would be located.

co living complex立面图
立面图 ©SLA,ZakenMaker
co living complex平面图
平面图 ©SLA,ZakenMaker

立面设计是为了在一个有效的建筑系统中给予最大的选择自由。每个家庭都收到了一份七扇门窗的计划,可以放在门面上。框架之间的空间是用没有框架的固体玻璃部件玻璃化的。这创造了一个整洁但多样化的外观。

The façade is designed to give maximum freedom of choice within an efficient building system. Each family received a plan for seven windows and doors, which can be placed in the façade. The space between the frames is vitrified with solid parts of glass without a frame. This creates an uncluttered but diverse façade.

立面 ©Filip Dujardin

Oosterwold Co-living Complex展示了在预算紧张的情况下实现令人信服的设计是可能的,最重要的是,它能够满足9个不同客户的期望。

Oosterwold Co-living Complex demonstrates that it’s possible to achieve a convincing design within a tight budget and which, most importantly, manages to meet the expectations of nine different clients.

每个室内空间都不一样 ©Filip Dujardin
©Sanne Schouwink

小区旁边的建筑位置为社区花园提供了最大的空间。长而公共的门廊让我们很容易与邻居取得联系。

The position of the building on the side of the plot leaves maximum space for a community garden. And the long, communal porch makes it easy to make contact with the neighbours.

©Sanne Schouwink
©Filip Dujardin
©Filip Dujardin

最后,紧缩的预算,最初似乎是一个问题,成为项目的一个关键特征。完成房屋内部装修加强了社区内的联系。经过所有的艰苦工作,在夏天完工后,在林边的背风处,离地面1米高,居民们眺望着他们共同的风景和菜园。

In the end, the tight budget, which first seemed to be an issue, became a key feature of the project. Completing the interiors of the homes has strengthened the bond within the community. After all the hard work, in the summer after completion, in the lee of the surrounding forest edge, one meter above ground level, the residents look out over their shared landscape and vegetable garden.

©Filip Dujardin
©Filip Dujardin
©Filip Dujardin

LEAVE A RESPONSE