感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

Rennes palais du commerce

感谢MVRDV的分享 | Thanks for share of MVRDV

法国,雷恩 | France Rennes

项目鸟瞰 ©ENGRAM studio
项目鸟瞰 ©ENGRAM studio

MVRDV赢得了翻新和扩建雷恩历史悠久的Palais du Commerce的竞标。与开发商Frey和Engie Avenue共同建筑师Bernard Desmoulin一起开发的18,000平方米重建的着名雷恩地标将意味着建筑及其周围环境的复兴。MVRDV的提议将重新启用共和国广场,并将这座前公共建筑变成该市主要商业街的中心,将其提升到最初意图的重要性。

MVRDV has won the competition to renovate and extend the historic Palais du Commerce in Rennes. Developed alongside co-architects Bernard Desmoulin for developers Frey and Engie Avenue, the 18,000-square-metre redevelopment of the notable Rennes landmark will signify a renaissance for both the building and its surroundings. MVRDV’s proposal will reactivate the Place de la République and turn this former public building into a centrepiece of the city’s main commercial street, raising it to the level of significance that was initially intended.

街景效果图 ©ENGRAM studio

巴黎商业宫位于雷恩市中心南部,最初由当地建筑师Jean-Baptiste Martenot和Emmanuel Le Ray在1885年至1929年间分两阶段建造,分别作为邮局、图书馆和艺术学校。如今,这栋建筑还没有很好地融入雷恩的生活,大多数居民都不知道里面的大部分活动。MVRDV设计的翻新和扩建旨在纠正这一现象,通过新的用途激活建筑,并通过设计将这些新功能传达给路人。

在城市尺度上,该方案将有利于行人,并将共和国广场变成一个吸引人的公共广场,在这里消磨时间。在市政府努力重组公交网络的同时,该项目还计划将商业宫南侧的普雷波特街(rue du prebotte)改造成一个由露台装点的景观步行区。该建议还建议部分重新开放维雷恩河的河面。

Located in the southern part of Rennes’ city centre, the Palais du Commerce was originally constructed in two stages between 1885 and 1929 as a post office, library and arts school by local architects Jean-Baptiste Martenot and Emmanuel Le Ray. Today, the building is poorly integrated into the life of Rennes, with most residents unaware of most of the activities inside. The renovation and extension designed by MVRDV aims to rectify this, activating the building with new uses and a design that communicates these new functions to passers-by.

On the urban scale, the scheme will favour pedestrians and transform the Place de la République into an inviting public square in which to spend time. Alongside the efforts of the municipality to reorganize the bus network, the project plans to convert the rue du Pré Botté, on the Palais du Commerce’s southern side, into a landscaped pedestrian area animated by terraces. The proposal also recommends the partial re-opening of the cover of the river Vilaine.

街景效果图 ©ENGRAM studio
街景效果图 ©ENGRAM studio

设计尊重现有的建筑,同时对其缺点采取关键的方法。一个关键的方法是增加建筑的透明度:窗户将被替换,用更大的玻璃窗格提供更好的可视性。同时在一层,为了给商业单位提供更多的空间,拱廊的拱门将增加玻璃店面。这种改变的设计方式保留了骑楼的视觉效果,因为引入骑楼的墙壁将不同的商店单元分隔开来,也将采用玻璃。

MVRDV创始合伙人纳塔莉•德•弗里斯(Nathalie de Vries)表示:“商业宫不仅是当地的标志性建筑,它的转型还将把共和国广场变成一个受欢迎的目的地,并成为周边环境的重要催化剂。”“我们的设计带着对建筑历史的欣赏,同时也着眼于未来,帮助雷恩实现其城市愿景。”我们将建造的新建筑具有明显的现代感,清楚地展示了这一设计作为建筑历史的最新篇章。

The design is respectful of the existing building while taking a critical approach to its drawbacks. A key approach was to increase the building’s transparency: windows will be replaced, with larger panes of glass giving improved visibility. Meanwhile on the ground floor, glass storefronts will be added in the arches of the arcade in order to provide more space for the commercial units. This alteration is designed in such a way that the visual effect of the arcade is preserved, as the walls introduced into the arcade separating the different shop units will also be glass.

“Not only is Palais du Commerce a local landmark, but its transformation will turn the Place de la République into a popular destination and act as a vital catalyst for its surroundings”, says Nathalie de Vries, founding partner of MVRDV. “Our design approaches this task with an appreciation of the building’s history, but also with an eye towards the future, helping Rennes to achieve its urban vision. The additions that we will make are clearly modern in character, clearly showcasing this design as the latest chapter in the building’s storied history.”

 步行街效果图 ©ENGRAM studio
步行街效果图 ©ENGRAM studio

对现有建筑最显著的外部变化是在立面中心增加了一个宏伟的、蜿蜒的楼梯,这是一个半开玩笑的说法,因为原来的建筑没有优雅的门厅空间或其他空间中心,而这些空间中心通常位于这样宏伟的建筑中。这个附加部分在新的布局中也起到了非常重要的作用:在二楼,一个接待区设置了一条穿过建筑上层的通道。

18000平方米的项目——包括现有建筑12000平方米,6000平方米的扩展,引入了新的商店、酒店、办公室、一个共同办公空间,各种休闲空间(包括乐高博物馆和事件空间和一个电子音乐酒吧),和一个学校的厨房和酒店业由厨师蒂埃里马克思。

路线图 ©MVRDV
动线图 ©MVRDV

扩展,东端的建筑,包括木建筑模仿原建筑的形式,采用现代建筑表达,与立面纹理黑色陶瓷和不透明玻璃面板的引用的黑石板屋顶宫殿du市中心的商业和其他建筑物。这将通过一个玻璃走廊与现有建筑相连接,就像穿过宫殿的通道一样,在街道层面提供通透性。在内部,第二条蜿蜒的楼梯连接着穿过建筑二楼的路线,通往共和国广场的新入口。

业态示意 ©MVRDV
业态示意 ©MVRDV

The most striking exterior change to the existing building is the addition of a grand, winding staircase at the centre of the façade, a tongue-in-cheek reference to the fact that the original building did not have the elegant foyer space or other spatial centrepiece typically found in such grand buildings. This addition also serves a very functional role in the new layout: on the second floor, a welcoming reception area sets up a path through the building’s upper levels.

The 18,000-square-metre project – which includes 12,000 square metres in the existing building and a 6,000-square-metre extension – introduces new shops, a hotel, offices, a coworking space, a variety of leisure spaces (including a LEGO museum and event space and an electronic music bar), and a school for the kitchen and hotel industry led by chef Thierry Marx.

The extension, on the eastern end of the building, comprises a wood construction that imitates the forms of the original building while adopting a modern architectural expression, with a façade of black textured ceramic and opaque glass panels which references the black slate roofs of the Palais du Commerce and other buildings in the city centre. This will be respectfully connected to the existing building by a glass gallery that, like the passage through the Palais, offers permeability at street level. Inside, a second winding staircase connects the route through the building’s second floor level to the new entrance on Place de la République.

楼梯 ©ENGRAM studio
楼梯 ©ENGRAM studio

新设计充分利用了无形的方法来加强建筑的使用。该建筑的地下室不仅将得到更有效的利用,而且将在共和国广场地下扩建,以创造更多的建筑面积。屋顶也将被占用,一个小酒馆包括在建筑的中央穹顶,利用了戏剧性结构的现有氛围。不同屋顶之间的空间将被打开,创造一条从建筑一端到另一端的连续通道,屋顶和圆顶之间的空隙覆盖着玻璃,从而保持建筑原有的天际线。

MVRDV与合作建筑师Bernard Desmoulin共同设计了商厦。该项目的主要开发商是Frey, Engie Avenue是联合开发商。工程将于2022年开工,预计2025年完工。

The new design makes the most of invisible methods to intensify the building’s usage. The basements of the building will not only be used more effectively, but will be extended underneath the Place de la République to create more floor area. The roof will also be occupied, with a bistro included in the building’s central dome that takes advantage of the existing atmosphere of the dramatic structure. The spaces between the different roofs will be opened up to create a continuous passage from one end of the building to the other, with the gaps between the roofs and the dome covered with glass, so that the original skyline of the building is maintained.

MVRDV designed the Palais du Commerce alongside co-architects Bernard Desmoulin. The principal developer for the project is Frey, with Engie Avenue as co-developer. Construction will begin in 2022, with completion expected for 2025.

穹顶 ©ENGRAM studio
关系图 ©MVRDV
©MVRDV
扩展图 ©MVRDV
扩展图 ©MVRDV
物质性图 ©MVRDV
物质性图 ©MVRDV
  • 国家 France
  • 地区 Rennes
  • 年份 2018
  • 客户 Frey, Engie Avenue
  • 状态 Competition
  • Country France
  • CityRennes
  • Year2018
  • Client Frey, Engie Avenue
  • StatusCompetition

LEAVE A RESPONSE