感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

Segerstedthuset 行政楼

瑞典,乌普萨拉 | Uppsala, Sweden

乌普萨拉大学是北欧地区最古老的大学,拥有45,000名学生,是一个致力于世界级研究和教育的国际工作场所。Segerstedthuset by 3XN是大学的多用途扩展。该建筑是研究人员、大学行政管理人员的现代化办公场所,也是校园的重要组成部分。其旨在成为一个明显的学生聚会场所,一楼设有一个餐厅,在非工作日时可以向公众开放,为乌普萨拉市的居民提供一个吸引人的地方,整天激活校园。

Uppsala University is the oldest university in the Nordic region with 45,000 students and is an international workplace dedicated to world-class research and education. Segerstedthuset by 3XN is a multi-purpose extension to the University. The building is a modern workplace for researchers, university administration and management as well as an integral part of the campus. It is designed to become an obvious meeting place for students and the ground floor holds a restaurant that can be open to the public outside of normal working hours and provide an attractive place for residents of the City of Uppsala, activating the campus all day long.

“Akademiska Hus,3XN和NCC之间的良好合作为大学管理创造了一个美妙的建筑创造了合适的条件。”


“The good cooperation between Akademiska Hus, 3XN and NCC has created the right conditions for creating a wonderful building for the university’s administration.”


Ove Eriksson, Project Manager at Akademiska Hus
可见地标,尊重周围环境

Segerstedthuset的位置对建筑的设计及其与周围环境的关系提出了很高的要求;基地、城堡、城堡公园、植物园和城市。对于3XN和客户来说,在设计过程中深入分析新建筑的空间和位置非常重要,以便创建一个具有独特的现代形式的建筑,并尊重地适应敏感区域。

The location of Segerstedthuset puts high demand on the building’s design and how it relates to its surroundings; the bastion, the castle, the castle park, the botanical garden and the city. It has been extremely important for 3XN and for the Client in the design process to work very thoroughly with analyzing the space and the location of the new building in order to create a building that contributes with a distinct modern form and respectfully adapts to the sensitive area.

这个简单的概念由两个u形的重叠的办公翼组成,形成一个开放的中庭,将建筑连接起来,优化建筑内部的视野和日光条件。通过在原体量上增加错开的体量,并根据周围的结构“切割”角落的严格过程,使新设施适应周围的历史城市,形成了一个动态和前卫的体量,“切割”了倾斜的自然景观。

建筑的设计特别注重公共空间和联系。住宅展开,创造了三个连贯的公共空间序列;建筑前面的入口区域,建筑一层的内部空间,用于展览、信息和活动,以及一个公园,公园的户外座位在阳光下连接城市和校园。来自全市各地的游客可以参观大楼底层的餐厅,学生和工作人员可以在往返于校园其他设施的路上穿过大楼。

The straightforward concept consists of two U-shaped, overlapping office wings resulting in an open atrium that unites the building and optimises views and daylight conditions inside the building. Adapting the new facility to the surrounding historical city was carried out through a rigorous process of adding staggered volumes onto the primary volume and “cutting” corners according to surrounding structures, resulting in a dynamic and edgy volume that “cuts” through the sloping natural landscape.

The building is designed with a particular focus on public spaces and connections. The house spreads out and creates a sequence of three cohesive public spaces; the entrance area in front of the building, an inner space in the building’s ground floor, for exhibitions, information, and events, as well as a park with outdoor seating in the sun that connects the city to the campus. Visitors from all over the city can visit the restaurant on the building’s ground floor, and students and staff can walk through the building on their way to and from the rest of the campus facilities.

该建筑是对乌普萨拉历史街区大学校园的一个重要的现代补充,也是该大学创建一个现代化工作场所的雄心的物理体现,促进新的工作、学习和互动方式。

“对我们和Akademiska Hus来说,在设计过程中,深入分析新建筑的空间和位置,创造出一种独特的现代形式的结构,并尊重地适应敏感区域,这一点至关重要。”

“It has been crucial for us and for Akademiska Hus in the design process to work very thoroughly with analyzing the space and the location of the new building to create a structure that contributes to a distinctly modern form and respectfully adapts to the sensitive area.”


Jan Ammundsen, Senior Partner and Head of Design at 3XN Architects

建筑坐落在乌普萨拉的历史中心的核心,这是至关重要的客户端和城市新功能被集成到它的上下文的方式尊重邻堡垒的性质和规模,城堡,城堡公园,植物园和城市。同时,它宣布该建筑是对环境的现代和当代延伸。从远处看,这座建筑呈岩层状。由于体量的移位,水平线和环绕建筑的玻璃带将顶部和底部“分开”,建筑的形状既轻盈又多变。

The building is located in the heart of Uppsala’s historic center, and it was critical to both the client and the city that the new facility be integrated into its context in a way that is respectful to the the character and scale of the adjacent bastion, castle, castle park, botanical garden and city. At the same time, it announces the building as a modern and contemporary extension to the context. From a distance, the building takes the shape of a rock formation. The shape is both light and varied due to the displaced volumes, the horizontal lines and a glass band that runs around the building and “separates” the top from the bottom.

进入建筑后,你会看到一个通高的中庭,装饰着大窗户,自然光通过窗户倾泻进来,雕塑般的四部分山毛榉木楼梯盘旋穿过空间。中庭作为建筑的心脏,楼梯作为主要的动脉,几个非正式的住宿和社交空间分布在空间周围。木质楼梯不仅给中庭带来温暖,还使整个空间在垂直方向上充满活力。一个单独的楼梯连接了两个入口所在的较低楼层,方便行人通过建筑。这是由斯德哥尔摩专家Green Fortune设计的垂直花园,进一步模糊了外部和内部空间的界限。

Once in the building, one encounters a full-height atrium, bedecked with large windows through which natural light pours in, and with a sculptural four-part beechwood staircase spiraling through the space. The atrium acts as the heart of the building, with the staircase functioning as the main artery and several informal spaces for stay and socializing distributed around the space. The wooden staircase brings not only warmth to the atrium but animates the entire space vertically. A separate staircase connects the two lower levels where the entrances are located, allowing easy passage through the building for passers-by. This is lined with a vertical garden, created by Stockholm specialist Green Fortune, further blurring the boundaries of outer and inner space.

Segerstedthuset的三角形形式提供了非常有效和灵活的平面布局空间,建筑采用尽可能少的柱子来创建最大的灵活性。平面的设计给整个建筑带来了动态变化。开放空间增加了作为同一环境一部分的体验,而大小广场创造了亲密感和社区感。该设计呼应了当今现代和透明的工作和研究环境,有许多类型的环境适合不同的用户和活动。

The triangular form of Segerstedthuset provides very efficient and flexible floorplates, and the building is constructed with as few columns as possible to create maximum flexibility. The design of the floorplates gives a dynamic variation to the whole building. The open spaces increase the experience of being a part of the same environment, while the small and large plazas create the feelings of intimacy and community. The design echoes today’s modern and transparent working and research environments with many types of environments suitable for different users and activities.

中庭的连接元件是浮动的山毛榉木楼梯,可以通往所有楼层。

有些员工在大的开放式房间里工作,有些人喜欢这种工作空间。这并不是因为他们在白天一定会说很多话,而是因为他们喜欢有朋友在身边,偶尔可以闲聊。其他人则在躺椅上安营扎寨,随身携带笔记本电脑、智能手机、笔记和一瓶矿泉水。还有一些人在人们能想象的最小会议室里交谈;虽然不比通勤火车的车厢大多少,但对于个人的专注和学习来说却是完美的。

Some employees work in the large open room alongside others who prefer this kind of working space. Not because they necessarily talk much during the day, but they enjoy the company and the occasional friendly remarks. Others are camped out in a lounge chair with their laptop, smartphone, notes and a bottle of mineral water. Others again are talking in the tiniest meeting room one can imagine; not much bigger than a compartment in a commuter train – but perfect for individual focus and study.

立面明亮的天然石材、其他颜色和角度等材料,与现有历史建筑的物质性体验相辅相成,增强了体验性,立面的配色方案与建筑周围景观周围的人行道相匹配。

Materials like the façade’s bright natural stone, other coloring and angles play along with and enhance the experience of the materiality of the existing historical buildings, and the color scheme for the facade matches the pavement surrounding the landscape around the building.

带有垂直花园的楼梯连接着两个入口

A stair with vertical garden connects the two entrances

带有垂直花园的楼梯连接着两个入口

Segerstedthuset的目标是为乌普萨拉大学和城市创建一个集合点。这栋楼里有一家餐厅,在办公时间之外也会很活跃。


Statens Konstrad捐赠的彩色艺术品

Colourful Artwork Donated by Statens Konstråd

综合的艺术装置为建筑创造了强烈的个性,并有助于场所的创造。3XN与瑞典公共艺术机构Statens Konstrad合作,委托美国艺术家斯宾塞·芬奇(Spencer Finch)设计了一种名为“彩轮”(Color Wheel)的旋转门(每个入口各有一扇)。当门转动时,玻璃重叠在一起创造出几乎无限的色彩组合。这是对知识无止境的追求,也是对校园社区和外来游客的一种精彩诱惑。在晚上,彩色入口成为统一校园的当代干预。

The integrated art installation creates a strong identity to the building and contributes to the place making. 3XN worked with Statens Konstråd, Sweden’s public art agency, to commission Color Wheel, a set of revolving doors (one at each entrance) with multicolour glass panels by American artist Spencer Finch. As the doors turn, the glass overlaps to create virtually infinite colour combinations. It is an allusion to the endless quest for knowledge, but also a brilliant lure for the campus community and external visitors alike. In the evening, the coloured entrances become contemporary interventions that unifies the campus.

“在这个过程中,项目发生了很多变化,这意味着建筑在不断改进。”顾问们很善于适应过程中的变化,3XN设计师已经做出了很大的努力来满足不断变化的需求。Segerstedthuset是一个令人难以置信的娱乐和教育项目的一部分。

“There were many changes to the project in the process, which meant that the building was continuously improved. The consultants were good at accommodating the changes during the process, and 3XN architects have made a great effort to meet the evolving requirements. Segerstedthuset has been an incredibly entertaining and educative project to be part of.”

Christina Lundberg, Project Manager from the Architektgruppen in Gävle
夜幕降临,这座建筑仍然展现出一个充满活力的学术学习场所。

Indicum负责室内设计,并与3XN在设计和细节的各个方面紧密合作。

Indicum was responsible for the interior, and worked really closely with 3XN on all aspects of the design and detailing.

“Fika”的空间

瑞典工作文化的一个重要组成部分是“Fika”——意为“喝咖啡”。这些茶水区战略性地分布在建筑的每一层,是员工社交空间的重要组成部分。

An essential part of Swedish working culture is “Fika” – meaning “to have coffee”. These coffee stations are strategically located all around the building on each floor and is a vital part of the employees social space.

Fika
该建筑以Torgny T命名:儿子Segerstedt,1955年至1978年担任乌普萨拉大学校长。
  • 项目客户:Akademiska Hus和乌普萨拉大学
  • 项目地点:瑞典,乌普萨拉
  • 项目面积:25.000m2
  • 合作者:Indicum,ELU Konsult AB,Helenius AB,Rejlers AB,Temagruppen AB,BRIAB AB,ACAD,Jordan Akustik,Bjerking AB,White AB,PQR AB,J Projekt
  • 项目状态:2017年完成
  • Client : Akademiska Hus and Uppsala University
  • Location : Uppsala, Sweden
  • Size : 25.000 m2
  • Collaborators : Indicum, ELU Konsult AB, Helenius AB, Rejlers AB, Temagruppen AB, BRIAB AB, ACAD, Jordan Akustik, Bjerking AB, White AB, PQR AB, J Projekt
  • Status:Completed 2017

LEAVE A RESPONSE