感设计网

拥有高质量内容的建筑设计与室内设计行业门户网站

SSENSE Headquarters

感谢来自 Atelier Barda architecture 的分享 | Thanks for share from Atelier Barda architecture.

加拿大 蒙特利尔 | Montreal, Canada

©Adrien Williams
©Adrien Williams

2016年9月,建筑事务所Atelier Barda受命改造SSENSE的总部。SSENSE是一个以独家原创内容著称的时尚平台,精选了400多名男女时尚和奢侈品设计师。该项目位于一个曾是蒙特利尔纺织业聚集地的街区,建筑面积为2230平方米,以前用作物流和仓库。该项目包括对现有空间的全面重新设计,以满足公司不断增长的需求,同时保持其强大的品牌形象。

The architectural firm Atelier Barda was mandated in September 2016 to expand the headquarters of SSENSE, a fashion platform known for its exclusive original content and a curated selection of over 400 fashion and luxury designers for men and women. Located in a neighbourhood that was once home to Montreal’s textile industry, the space has a surface area of 24,000 square feet, and was formerly used for logistics and warehouses. The project involved the complete redesign of the existing space to meet the company’s growing needs while staying true to its strong brand image.

©Adrien Williams

主要目标是设计一个功能空间,通过减少而不是增加来表达其最初的目的,并保持其工业外观和感觉。

The main objective was to design a functional space that would speak to its original purpose and conserve its industrial look and feel by paring down rather than adding on.

©Adrien Williams
©Adrien Williams

巨大的空间被完全剥离,并以严格的极简主义设计重新塑造,给它一个中性但独特的美学。这种建筑绝不是招摇的,而是一种深思熟虑的原始美学,将公司的核心价值观和不断变化的需求牢记于心。装饰的原始性质创造了一种建筑特征,在这种特征中,缺憾自相矛盾地成为一种语言本身。

The vast space was entirely stripped and remodeled with a strict minimalist design, giving it a neutral yet unique aesthetic. Far from ostentatious, the architecture has a deliberate raw-aesthetic keeping the company’s core values in mind and ever-changing needs. The raw nature of the finishes creates an architectural signature in which absence paradoxically becomes a language in itself.

©Adrien Williams
©Adrien Williams

在研究公司内部各部门之间的工作关系时给予了认真的关注。

Careful attention was paid while studying the working relations between the different departments within the company.

©Adrien Williams
©Adrien Williams

作为客户的正式要求,项目要求一个大型的开放工作空间,管理人员坐在他们的团队中。打破办公室等级制度,空间将滋养SSENSE的协作文化。因此,除了创建战略中心之外,还必须尽量减少不同团队之间的距离,以便集中正式和非正式的会议空间。在这种背景下,封闭的办公室和更多的私人壁龛被安置在共享工作区域的外围,允许合作者之间自由移动和交流。在最大限度地提高生产力的同时,还考虑鼓励员工之间的交流,激发创造力和自主权。员工的工作空间包括一捆捆的长办公桌、小隔间、公共站立式办公桌和安静的工作间。

As a formal request of the client, the project asked for a large open workspace, where executives sit amongst their team. Dismantling office hierarchy, the space would nourish the collaborative culture of SSENSE. It was therefore essential to minimize distance between the different teams in order to centralize formal and informal meeting spaces, in addition to creating strategic hubs. In this context, closed offices and more private alcoves were positioned on the periphery of the shared work area to allow for free movement and exchanges among collaborators. Significant consideration was given to encourage communication amongst employees, stimulating creativity and autonomy while maximizing productivity. Workspaces for employees include bundles of long desks, breakout alcoves, communal standing desks and quiet rooms for silent work.

©Adrien Williams
©Adrien Williams

大厅有一个戏剧性的,有序的,从一个黑暗的前厅到主要是白色的开放空间。面对主入口,豪华的休息室空间作为主要流通区域内的绿洲,打破了中性的审美。这个想法是创造一个更亲密的空间,鼓励社会互动和非正式会议。此外,空间的灵活性和流动性允许组织企业活动进行网络和庆祝。旧仓库的照明网格被保存并重新配置成一个图形线性网格。

The lobby has a dramatic, sequenced, almost cinematic approach, leading from a dark vestibule toward the predominantly white open-plan space. Facing the main entrance, the luxurious lounge space acts as an oasis within the main circulation area, breaking with the neutral aesthetic. The idea was to create a more intimate space to encourage social interactions and informal meetings. In addition, the flexibility and fluidity of the space allow for the organization of corporate events for networking and celebration. The lighting grid of the former warehouses was conserved and reconfigured into a graphic linear grid.

©Adrien Williams
©Adrien Williams
©Adrien Williams

除了改造空间,Atelier Barda还通过其Foraine部门设计了一整套定制家具。休息区的柳条椅、铺着意大利水磨石的坚实的有机形状的矮桌子、光滑的不锈钢咖啡柜台和凳子、书架和会议桌都是与当地工匠密切合作开发的原创Foraine作品。

In addition to remodeling the space, Atelier Barda also designed a complete collection of custom furniture through its Foraine division. The wickerwork chairs in the lounge area, the solid organic-shaped low tables covered with tiled Italian terrazzo, the sleek stainless steel coffee counters and stools, the bookcase, and the conference tables are all original Foraine pieces developed in close collaboration with local artisans.

©Adrien Williams
©Adrien Williams
©Adrien Williams

创新家具的收藏经过精心设计,既大胆又实用,同时尊重实施的背景。众多的部件被战略性地放置在入口拱门处,以保持线性。他们的材料、纹理和色彩与周围空间的鲜明中立性形成对比,体现了品牌的优雅。

The collection of innovative furniture was carefully designed to be both bold and functional while respecting the context of implementation. The numerous pieces are strategically positioned to carry forward linearity from the entrance arch. Their materials, textures and colours contrast with the stark neutrality of the surrounding space and embody the elegance of the brand.

©Adrien Williams
©Adrien Williams

项目数据

项目地点: Montreal, Canada

完成时间: June 2017

项目面积: 24,000 sq. ft.

项目摄影: Adrien Williams

Data sheet

Location: Montreal, Canada

Completion date: June 2017

Surface area: 24,000 sq. ft.

Photo credit: Adrien WilliamsF

LEAVE A RESPONSE